ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το λάχανο είναι φυτό διετές, ποώδες και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) του γένους Κράμβη.

   Το λάχανο καλλιεργείται στον γεωργικό κόσμο ως μονοετής καλλιέργεια, όπως το κουνουπίδι, και είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης με επιφανειακό ριζικό σύστημα 12,5-30εκ. Ο βλαστός του είναι κοντός και δεν ξεπερνάει τα 35 εκατοστά μέχρι να ανθοφορήσει και τα φύλλα γίνονται πολύ μεγάλα και σαρκώδη με διάταξη διαδοχική. Στην Ελλάδα το λάχανο ευδοκιμεί καλύτερα την φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο και την άνοιξη ωστόσο με την επιλογή κατάλληλου υβριδίου είναι δυνατό να καλλιεργηθεί και το καλοκαίρι.

ΑΝΑΓΚΕΣ
Έδαφος: Το λάχανο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, εκτός από τα πολύ όξινα εδάφη, pH<5. Είναι σημαντικό το έδαφος να διαθέτει καλή στράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα και να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει τιμή 6-6.5 καθώς σε πολύ χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων ,που είναι απαραίτητα για το λάχανο. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμώδη, ζεστά και ελαφριά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη με καλή στράγγιση και πλούσια σε οργανική ουσία.

– Θερμοκρασία: Καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες περιοχές .Το λάχανο είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15-18 βαθμούς Κελσίου. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προξενήσουν ζημιές, μόνο όταν τα φυτά βρίσκονται σε μικρό στάδιο ανάπτυξης

Νερό: Οι απαιτήσεις του λάχανου σε νερό είναι μεγάλες. Το λάχανο διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα και χρειάζεται πολύ και συχνό πότισμα. Ειδικά στο στάδιο ανάπτυξης της κεφαλής, απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να μην παρατηρηθούν σκασίματα στο σχηματισμό της. Σε πρώιμες φυτεύσεις που γίνονται στα τέλη του καλοκαιριού, φροντίζουμε να ποτίζουμε συχνά τα νεαρά φυτά λάχανου για να αποφύγουμε προβλήματα στην ανάπτυξη τους.

ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΟΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ;

Το λάχανο συγκομίζεται με το χέρι ή μηχανικά όταν αποκτήσει το τελικό μέγεθος της κεφαλής. Σε αυτό το στάδιο είναι συνεκτικό, τραγανό και αρκετά σκληρό όταν το πιέζουμε. Συνήθως, όταν το μέγεθος της κεφαλής παραμένει σταθερό για 2 εβδομάδες, ανεξάρτητα του μεγέθους του, πρέπει να το συγκομίσουμε. Αυτό γίνεται συνήθως 2-4 μήνες μετά την φύτευση ανάλογα την πρωιμότητα ή την οψιμότητα της κάθε ποικιλίας λάχανου. Αν καθυστερήσουμε σημαντικά την συγκομιδή της καλλιέργειας του λάχανου, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί σήψη ή σκάσιμο της κεφαλής. Η καλύτερη προστασία στο λάχανο εξασφαλίζεται από τα ίδια του τα εξωτερικά φύλλα. Το λάχανο συντηρείται στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, αρκεί να το καλύψουμε με ειδική νάιλον μεμβράνη για να μην εμφανιστούν μαυρίσματα στα φύλλα του λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Το λάχανο κατατάσσεται στα κορυφαία λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.  Επιπλέον, το λάχανο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου όπως του παχέος εντέρου και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Τέλος, το λάχανο βοηθάει στην μείωση της χοληστερίνης μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στο γράφημα παρακάτω αναγράφονται τα θρεπτικά στοιχεία του λάχανου ανά 100 γραμμάρια:   

Πηγή: agravia.gr