Περίληψη του οδηγού καλλιέργειας Μπρόκολου

Η επαγγελματική υπαίθρια καλλιέργεια του μπρόκολου – αν γίνει, ορθολογικά και σε κλιμακωτή βάση – μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή εισοδήματος. Με λίγα λόγια, το μπρόκολο είναι κανονικά μια διετής καλλιέργεια, αλλά οι παραγωγοί την αντιμετωπίζουν ως ετήσια. Το μπρόκολο καλλιεργείται για τις ανθοκεφαλές του, οι οποίες καταναλώνονται όταν είναι ακόμα ανώριμες.

Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι επαγγελματίες παραγωγοί μπρόκολου ξεκινούν την καλλιέργεια από σπόρους (υβρίδια) σε προστατευμένο εσωτερικό περιβάλλον (φυτώριο – σπορείο). Καθώς περιμένουν να μεγαλώσουν τα νεαρά φυτά και να είναι έτοιμα για μεταφύτευση (συνήθως 30 ημέρες), προετοιμάζουν το χωράφι. Οργώνουν το έδαφος, αφαιρούν οποιαδήποτε προηγούμενα καλλιεργητικά υπολείμματα και ζιζάνια και ενσωματώνουν στο έδαφος την βασική λίπανση σε συνδυασμό με καλά χωνεμένη κοπριά. Σχεδιάζουν επίσης και τοποθετούν το αρδευτικό σύστημα (στάγδην άρδευση στις περισσότερες των περιπτώσεων).

sporofyta vasilikon - καλλιέργειά μπρόκολου

Όταν είναι έτοιμοι για μεταφύτευση, κάνουν μικρές τρύπες στο έδαφος, και φυτεύουν τα νεαρά φυτάρια. Λίπανση, στάγδην άρδευση και διαχείριση ζιζανίων εφαρμόζονται στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες μπρόκολου μπορούν να συγκομιστούν 60-110 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Ο χρόνος από τη φύτευση έως τη συγκομιδή εξαρτάται από την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και την ηλικία των φυτών κατά τη φύτευση. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει χειρωνακτικά με ψαλίδια ή μαχαίρια και εκτελείται συνήθως σε πολλαπλές επισκέψεις στον αγρό, σε περίπτωση που οι καλλιεργητές έχουν πραγματοποιήσει συνεχείς σταδιακές φυτεύσεις. 

Σε αντίθεση με το κουνουπίδι, κάθε φυτό μπρόκολου μπορεί να παράξει περισσότερα από ένα κεφάλια. Μετά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί απομακρύνουν, ενσωματώνουν ή καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας. Πολλές φορές εναλλάσσουν την καλλιέργεια (με φυτά που δεν ανήκουν στην οικογένεια Brassicaceae), ώστε να ελέγχουν τις ασθένειες και να εμποδίζουν την εξάντληση του εδάφους.

Ο περιοριστικός παράγοντας κατά την καλλιέργεια του μπρόκολου είναι πάντα το κλίμα. Το φυτό προτιμά τις ήπιες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να σχηματίσει ανθοκεφαλές, που είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος. Είναι ευαίσθητο στον παγετό και αρχίζει να έχει προβλήματα σε θερμοκρασίες κάτω από 0 °C. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν προβλήματα, καθώς οι κεφαλές αρχίζουν να ανθίζουν. Ως βέλτιστες θερμοκρασίες, θεωρούμε μέσες θερμοκρασίες 10-20 °C. Ωστόσο, ορισμένα σύγχρονα υβρίδια μπορούν να ανεχθούν έως και 30 °C για σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια μέση απόδοση, τα μπρόκολα θα πρέπει να ωριμάσουν και να σχηματίσουν τις κεφαλές είτε πριν είτε μετά τη έναρξη της θερμής περιόδου και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολα από σπόρο – Πώς να παράξετε σπορόφυτα μπρόκολου

Σε γενικές γραμμές, οι επαγγελματίες αγρότες δεν προτιμούν τη σπορά μπρόκολου απευθείας στον αγρό για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, οι σπόροι μπρόκολου είναι μικροσκοπικοί, και προκαλείται συνήθως μετακίνηση από τον αέρα και άρα άνιση σπορά. Εκτός αυτού, όταν εμφανίζονται στο έδαφος τα μικρά φυτά μπρόκολου, γίνονται συχνά τροφή για σαλιγκάρια και έντομα του εδάφους. Ωστόσο, αν επιμένετε στην απευθείας υπαίθρια σπορά, η πιο κατάλληλη περίοδος για να το κάνετε είναι είτε η άνοιξη είτε το φθινόπωρο. Αν ξεκινήσετε την άνοιξη, τα μπρόκολα θα είναι έτοιμα για συγκομιδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν ξεκινήσετε το φθινόπωρο, θα είναι έτοιμοι για συγκομιδή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Μετά την προετοιμασία του εδάφους, οι παραγωγοί δημιουργούν σειρές σε απόσταση 70-80cm η μία από την άλλη. Στη συνέχεια, ανοίγουν τρύπες σε αποστάσεις 40cm στις σειρές. Έπειτα σπέρνουν 3-4 σπόρους σε κάθε τρύπα σε βάθος 1 cm και  καλύπτουν απαλά με χώμα. Χρειάζεται πότισμα αμέσως μετά τη σπορά. Το μπρόκολο βλαστάνει γρηγορότερα σε μέση θερμοκρασία 20-25 °C. Ο σπόρος πρέπει να έχει βέλτιστα επίπεδα υγρασίας για να βλαστήσει. Η υπερβολική υγρασία ωστόσο είναι επιβλαβής. Μερικοί παραγωγοί ποτίζουν μέρα παρά μέρα κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Υπό τις βέλτιστες συνθήκες, οι σπόροι βλαστάνουν σε 6-10 ημέρες. Μετά τη βλάστηση, πιθανότατα θα χρειαστεί να αραιώσετε τα φυτά. Σε περίπτωση που περισσότεροι από ένας σπόροι έχουν βλαστήσει, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε όλα εκτός από τα πιο υγιή και δυνατά σε κάθε θέση. Λάβετε υπόψη ότι κάθε γραμμάριο περιέχει 300-350 σπόρους μπρόκολου. Κατά μέσο όρο, θα χρειαστείτε 100 γραμμάρια σπόρων ανά στρέμμα για άμεση σπορά. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες παραγωγοί μπρόκολου ξεκινούν την καλλιέργεια από σπόρους (υβρίδια) σε προστατευμένο περιβάλλον (σπορείο). Οι καλλιεργητές σπέρνουν τους σπόρους σε σπορεία υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 20-30 °C και στη συνέχεια μεταφέρουν τα φυτά στις τελικές τους θέσεις. Σπέρνουν 2-3 σπόρους σε κάθε θέση σε βάθος 1 cm και καλύπτουν απαλά με έδαφος. Χρησιμοποιούν συχνά τύρφη ως υπόστρωμα για βέλτιστο αερισμό. Χρησιμοποιούν περίπου 300-400 γραμμαρίων σπόρων για κάθε εκτάριο (10 στρέμματα) υπαίθριας καλλιέργειας.  

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείται το υπόστρωμα νωπό, αλλά όχι πλημμυρισμένο μέχρι να βλαστήσει ο σπόρος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου σε 6-10 ημέρες και τα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση μετά από 25-40 ημέρες (4-6 εβδομάδες). Μέχρι τότε θα έχουν αναπτύξει 3-5 πραγματικά φύλλα και θα έχουν μέσο ύψος 12 cm.

Κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις στην καλλιέργεια μπρόκολου 

Το μπρόκολο είναι παραδοσιακά ένα λαχανικό ψυχρής περιόδου. Ως βέλτιστες θερμοκρασίες για καλλιέργειά του, θεωρούμε αυτές μεταξύ 10 και 20 °C. Εάν το φυτό εκτεθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του, πιθανότατα θα ξεκινήσει μια έντονη ανάπτυξη του στελέχους του και θα καθυστερήσει το σχηματισμό των ανθοκεφαλών του.  

Σε θερμοκρασίες πάνω από 20 °C, το φυτό αρχίζει να σχηματίζει φυλλώδεις ανθοκεφαλές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Θερμοκρασίες άνω των 26 °C, πιθανώς να προκαλέσουν άνθιση των κεφαλών, μειώνοντας την ποιότητα και την εμπορική τους αξία. Ωστόσο, σήμερα έχουν αναπτυχθεί υβρίδια μπρόκολου που είναι προγραμματισμένα γενετικά να ανέχονται θερμοκρασίες έως 37 °C για μια σύντομη όμως χρονική περίοδο.

Το μπρόκολο μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών. Παρόλο που αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρώς όξινα εδάφη (pH 6 έως 6,5), συνιστάται μερικές φορές η καλλιέργειά τους ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά εδάφη. Ο λόγος είναι ότι σε ελαφρώς αλκαλικό pH, μπορούμε να αποφύγουμε την ανάπτυξη καρκίνου της ρίζας, ασθένεια που προκαλείται από το παθογόνο Plasmodiophora brassicae. Το παθογόνο αυτό προτιμά τα όξινα εδάφη και μπορεί να περιοριστεί αρκετά σε pH πάνω από 7. Τα φυτά έχουν μεσαία ανοχή σε υψηλά επίπεδα αλατότητας εδάφους και νερού.

Η προετοιμασία εδάφους στην καλλιέργεια Μπρόκολου

Η βασική προετοιμασία του εδάφους αρχίζει λίγες εβδομάδες πριν από τη μεταφύτευση των φυτών μπρόκολου. Οι αγρότες οργώνουν καλά την εποχή εκείνη. Το όργωμα βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους και συμβάλλει στην ορθή αποστράγγιση. Ταυτόχρονα, με το όργωμα αφαιρούνται οι πέτρες και άλλα ανεπιθύμητα υλικά από το έδαφος.

Μια εβδομάδα πριν από τη φύτευση, πολλοί γεωργοί εφαρμόζουν μια βασική λίπανση, όπως καλά χωνεμένη κοπριά ή συνθετικό εμπορικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, πάντα αφού συμβουλευτούν έναν τοπικό γεωπόνο. Πολλοί αγρότες ενσωματώνουν την κοπριά χρησιμοποιώντας φρέζα ή ρίπερ. Την επόμενη μέρα είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για να εγκαταστήσουν το σύστημα στάγδην άρδευσης. Μετά την εγκατάσταση, ορισμένοι παραγωγοί  ίσως χρειαστεί να εφαρμόσουν ουσίες απολύμανσης του εδάφους. Αυτές εκχύονται μέσω του συστήματος άρδευσης, σε περίπτωση που η ανάλυση εδάφους τους έχει αποκαλύψει προβλήματα μόλυνσης του εδάφους (ρωτήστε έναν γεωπόνο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην περιοχή σας).

Φύτευση μπρόκολου και αποστάσεις φύτευσης – Αριθμός Φυτών Μπρόκολου ανά στρέμμα

Όταν πρόκειται για φύτευση φυτών μπρόκολου στον αγρό, υπάρχουν δύο κύριες περίοδοι για να διαλέξετε. Η πρώτη περίοδος αρχίζει με φύτευση κατά τη διάρκεια της άνοιξης, έτσι ώστε τα μπρόκολα να είναι έτοιμα για συγκομιδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η δεύτερη περίοδος περιλαμβάνει φύτευση το φθινόπωρο και συγκομιδή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε πολλές περιπτώσεις, το φθινόπωρο, είναι η καταλληλότερη περίοδος για την καλλιέργεια  μπρόκολου υπαίθρια. Οι γεωργοί προτιμούν γενικά τα φυτά ηλικίας από 3 έως 5 εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο, έχουν αναπτύξει 3-5 πραγματικά φύλλα και έχουν μέσο ύψος 12 cm.

Μετά από όλα τα στάδια προετοιμασίας (όργωμα, βασική λίπανση, φρεζάρισμα και εγκατάσταση του συστήματος άρδευσης), μπορούμε να προχωρήσουμε με τη μεταφύτευση. Οι παραγωγοί επισημαίνουν τα ακριβή σημεία στα οποία θα τοποθετήσουν τα νεαρά φυτά. Στη συνέχεια ανοίγουν τρύπες και φυτεύουν τα φυτά. Είναι σημαντικό να φυτέψετε τα φυτά στο ίδιο βάθος με αυτό που είχαν στον φυτώριο. Πολλοί καλλιεργητές προτιμούν να πραγματοποιούν συνεχείς σπορές ανά 2-3 εβδομάδες. Το κάνουν αυτό για να είναι σε θέση να συγκομίζουν συνεχόμενα και να καλύπτουν έτσι τις απαιτήσεις της αγοράς για συνεχή τροφοδοσία μπρόκολου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καλλιεργητές φυτεύουν μπρόκολα σε μεμονωμένες σειρές. Διατηρούν απόσταση 40-50 cm μεταξύ φυτών στη σειρά και απόσταση 45-80 cm μεταξύ των σειρών. Επίσης, η πλειοψηφία των αγροτών φυτεύει 2500-4000 φυτά ανά στρέμμα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο πληθυσμός των φυτών σε ένα στρέμμα μπορεί να είναι 2000 (πολύ αραιές φυτεύσεις) ή 5000 φυτά (υπέρπυκνες φυτεύσεις). Οι αποστάσεις και ο αριθμός των φυτών εξαρτώνται από την ποικιλία του μπρόκολου, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και, φυσικά, από το επιθυμητό μέγεθος του μπρόκολου που υπαγορεύεται πάντα από την αγορά.

Απαιτήσεις μπρόκολου σε νερό – Συστήματα άρδευσης στην καλλιέργεια Μπρόκολου

Τα μπρόκολο δεν μπορεί γενικά να ανεχθεί την ξηρασία, και η ποιότητα του τελικού προϊόντος θα μειωθεί σημαντικά κάτω από συνθήκες έλλειψης νερού. Έτσι, οι περισσότεροι παραγωγοί αρδεύουν τα φυτά τους τακτικά ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει σηψιρριζία, η οποία οδηγεί σε ολοκληρωτική κατάρρευση των φυτών και συνεπώς σημαντικές απώλειες απόδοσης. Το μπρόκολο μπορεί να καταρρεύσει σε 2-3 ημέρες υπό πλημμυρικές συνθήκες.

Οι πιο κρίσιμες περίοδοι όταν πρόκειται για άρδευση στο μπρόκολο είναι αρχικά κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου έως ότου οι σπόροι βλαστήσουν και δεύτερον κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των κεφαλών. Οι περισσότεροι παραγωγοί αρδεύουν τα φυτά τους, παρέχοντας μικρές και συνεχόμενες ποσότητες νερού κάθε δεύτερη μέρα. Παρέχουν μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων και την αυξάνουν περιοδικά, καθώς αναπτύσσεται το φυτό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αρδευτικές επεμβάσεις ίσως να αυξηθούν σε μία την ημέρα.

Φυσικά, οι απαιτήσεις σε νερό μπορεί να είναι διαφορετικές υπό διαφορετικές καιρικές και εδαφικές συνθήκες. Διαφορετικές ποικιλίες μπρόκολου μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό. Το πιο συνηθισμένο σύστημα άρδευσης στην επαγγελματική καλλιέργεια μπρόκολου είναι η στάγδην άρδευση. Χρησιμοποιούνται όμως και καταιωνιστήρες.

Η Λίπανση στην καλλιέργεια μπρόκολου 

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να λάβετε υπόψη την κατάσταση του εδάφους του αγρού σας μέσω εξαμηνιαίων ή ετήσιων εδαφολογικών αναλύσεων πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε μέθοδο λίπανσης. Δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπα χωράφια. Το έδαφος του χωραφιού σας είναι απολύτως μοναδικό. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις μεθόδους λίπανσης χωρίς να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της εδαφολογικής και ιστολογικής σας ανάλυσης, καθώς και του ιστορικού καλλιεργειών του αγρού σας. Ωστόσο, θα αναφέρουμε τα πιο κοινά προγράμματα λίπανσης που χρησιμοποιούνται από σημαντικό αριθμό γεωργών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μπρόκολο καταναλώνει αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να αναπτυχθεί και να παράξει μια επαρκώς διαμορφωμένη κεφαλή. Έτσι, θεωρείται απαιτητική καλλιέργεια ως προς τη λίπανση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγωγοί εφαρμόζουν ισορροπημένο λίπασμα (N-P-K 20-20-20) σε συνολική ποσότητα 80 κιλά ανά στρέμμα  καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Τα διαχωρίζουν ξεκινώντας με 40 kg ανά στρέμμα κατά τη μεταφύτευση ή την απευθείας σπορά, 20 kg ανά στρέμμα περίπου 3-4 εβδομάδες αργότερα και 20kg ανά στρέμμα περίπου 7 ή 8 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Τα κοκκώδη λιπάσματα διασκορπίζονται απευθείας στην επιφάνεια του εδάφους και ακολουθεί πότισμα. Οι κόκκοι δεν πρέπει να αγγίζουν άμεσα τα νεαρά φυτά, επειδή υπάρχει κίνδυνος να τα κάψουν. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι καλλιεργητές επιλέγουν τη μέθοδο της υδρολίπανσης (έγχυση υδατοδιαλυτών λιπασμάτων στο σύστημα άρδευσης). Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να προσαρμόζουν κάθε μέρα τις ποσότητες των λιπασμάτων ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού, και να το βοηθούν να απορροφά το κατάλληλο θρεπτικό στοιχείο ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης.

Σε ένα απλό παράδειγμα προγράμματος υδρολίπανσης μπρόκολου 100 ημερών και πάνω, η περίοδος καλλιέργειας χωρίζεται ανά 20ήμερα μετά τη μεταφύτευση.

  • Κατά το πρώτο 20ήμερο (1-20 ημέρες από τη μεταφύτευση), δεν εφαρμόζουμε καμμία λίπανση.
  • Κατά το δεύτερο 20ήμερο (21-40 ημέρες από τη μεταφύτευση), χρειαζόμαστε άζωτο και φώσφορο, οπότε εφαρμόζουμε 200g Ουρία και 200g 12-61-0 ανά στρέμμα ανά ημέρα. 
  • Κατά το τρίτο 20ήμερο (41-60 ημέρες από τη μεταφύτευση), εφαρμόζουμε 300g Ουρία και 200g 12-61-0 ανά στρέμμα ανά ημέρα.
  • Κατά το τέταρτο 20ήμερο (61-80 ημέρες από τη μεταφύτευση), αρχίζουν οι ανάγκες σε κάλιο. Εφαρμόζουμε 300g Ουρία και 100g 12-61-0, ενώ προσθέτουμε και 300g 13-0-46. Οι τιμές αυτές είναι πάλι ανά στρέμμα ανά ημέρα. 
  • Κατά το πέμπτο 20ήμερο (81-100 ημέρες από τη μεταφύτευση), εφαρμόζουμε πάλι 300g Ουρία και 100g 12-61-0, αλλά όσον αφορά το Κάλιο οι ποσότητες 13-0-46 αυξάνονται σε 800g ανά στρέμμα ανά ημέρα. 

Εννοείται ότι αυτό το πρόγραμμα είναι απλώς ένα παράδειγμα και χρειάζεται αναπροσαρμογή ανάλογα με την ανάλυση εδάφους που θα πάρουμε. 

Γενικώς όλα τα προαναφερθέντα είναι απλώς κάποια παραδείγματα λίπανσης και δεν πρέπει να ακολουθούνται από κανέναν χωρίς προσωπική έρευνα. Κάθε έδαφος είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ο έλεγχος της κατάστασης του εδάφους και του pH είναι ζωτικής σημασίας πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου λίπανσης. Συμβουλευτείτε τον τοπικό σας γεωπόνο.

Διαχείριση ζιζανίων στην καλλιέργεια μπρόκολου

Μία αρκετά σημαντική καλλιεργητική τεχνική στην καλλιέργεια μπρόκολου είναι η διαχείριση των ζιζανίων. Το μπρόκολο συχνά υποφέρει από την ανάπτυξη ζιζανίων κατά το πρώτο στάδιο της ανάπτυξής του. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα νεαρά φυτά όσον αφορά το χώρο, την πρόσβαση στο ηλιακό φως, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά. Όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μια εκ των προτέρων διαμορφωμένη στρατηγική καταπολέμησης των ζιζανίων. Η χειρωνακτική απομάκρυνση των ζιζανίων κάθε εβδομάδα είναι σχεδόν απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις (βιολογική παραγωγή). Όταν το μπρόκολο έχει αναπτυχθεί αρκετά, τα ζιζάνια δεν αποτελούν πια μείζον πρόβλημα.

Συγκομιδή μπρόκολων – Πώς και πότε να μαζέψετε τα μπρόκολο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή 60-110 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Ωστόσο, ο χρόνος συγκομιδής εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία τους, καθώς και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορούμε να συγκομίσουμε τα μπρόκολα από τη στιγμή που τα κεφάλια έχουν φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος της ποικιλίας τους. Οι κεφαλές πρέπει να είναι συμπαγείς και να έχουν ομοιόμορφο χρωματισμό. Μαζεύουμε πρώτα την κύρια κεντρική κεφαλή. Οι πλευρικές κεφαλές συνήθως ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή της κύριας. Προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας πλευρικής κεφαλής μετά την πρώτη συγκομιδή, συνεχίζουμε το πρόγραμμα λίπανσης και άρδευσης.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται χειρωνακτικά με ψαλίδια ή μαχαίρια. Γίνεται βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, διαφορετικά το φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει μαρασμό του φυλλώματος. Οι παραγωγοί κόβουν τις κεφαλές χωρίς φύλλα, αλλά μαζί με 10-15 εκατοστά από το στέλεχος. Η καθυστερημένη συγκομιδή μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα, καθώς υπάρχει κίνδυνος χαλάρωσης και κιτρινίσματος της κεφαλής.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι κεφαλές ψύχονται αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες και οι έμποροι μπορούν να εξασφαλίσουν την ποιότητά τους για ημέρες ή και εβδομάδες. Η θερμοκρασία αποθήκευσης είναι περίπου 0 °C και τα επίπεδα σχετικής υγρασίας κοντά στο 95%.

Αποδόσεις στην καλλιέργεια μπρόκολου ανά στρέμμα και εκτάριο

Μια καλή απόδοση μετά από χρόνια εμπειρίας θα ήταν 2 με 2,5 τόνους στο στέμμα. Το βάρος κάθε κεφαλής εξαρτάται από την ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας. 

Η καλλιέργεια του μπρόκολου, αν και απαιτητική, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά κέρδη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μπρόκολο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, σημειώθηκε αύξηση κατά 200% στην παραγωγή μπρόκολου στις ΗΠΑ.

Εχθροί και ασθένειες στην καλλιέργεια μπρόκολου 

Εχθροί

Pieris brassicae

Η πιερίδα, είναι ο πιο σοβαρός εχθρός μπρόκολου. Είναι μια λευκή κάμπια που επιτίθεται στα σταυρανθή. Οι προνύμφες της τρέφονται στο φύλλωμα, προκαλώντας σημαντική μείωση της ποιότητας και μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Μετά την εγκατάσταση του εχθρού στην καλλιέργεια, η διαχείριση είναι αρκετά δύσκολη. 

Μύγα των σταυρανθών

Το έντομο Delia radicum είναι ένας από τους κύριους εχθρούς του μπρόκολου. Μετά την εκκόλαψη των αυγών, τα νεαρά άτομα δημιουργούν σήραγγες στο φύλλωμα για να τραφούν, προκαλώντας μαρασμό στα φύλλα. Το έντομο επιτίθεται στο φυτό μπρόκολου αργά την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Μετά την εγκατάσταση του εχθρού στην καλλιέργεια, η διαχείριση είναι πιο δύσκολη. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εχθροί των καλλιεργειών αναπτύσσουν ανοσία έναντι των φαρμάκων εύκολα, η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο τους είναι μέσω βιολογικής διαχείρισης. Οι παγίδες είναι μια κοινώς χρησιμοποιούμενη τεχνική.

Ασθένειες

Περονόσπορος

Ο περονόσπορος στο μπρόκολο είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον παθογόνο Hyaloperonospora parasitica. Η μόλυνση ευνοείται σε υγρές συνθήκες και προκαλεί χαρακτηριστικές χλωρωτικές κηλίδες στην ανώτερη επιφάνεια του φυλλώματος, σε συνδυασμό με χαρακτηριστικές επανθίσεις στο κάτω μέρος. Οι κεφαλές μολύνονται επίσης και σχηματίζονται σε αυτές καφέ νεκρωτικές κηλίδες στην επιφάνεια. Η ασθένεια είναι επικίνδυνη καθώς οδηγεί σε σημαντικές απώλειες παραγωγής. Ο έλεγχος της ασθένειας ξεκινά με κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Αυτά περιλαμβάνουν έλεγχο των ζιζανίων και σωστές αποστάσεις μεταξύ των φυτών, σωστή αποστράγγιση και αποφυγή άρδευσης του φυλλώματος. Η γενική κατάσταση των φυτών (θρεπτικά συστατικά, νερό, έκθεση στον ήλιο) μπορεί επίσης να ενισχύσει την άμυνά τους. Η χημική καταπολέμηση προτείνεται μόνο εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και πάντα υπό την επίβλεψη ενός γεωπόνου. Η σωστή απολύμανση των εργαλείων κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τα φυτά είναι ζωτικής σημασίας.

Ωίδιο

Το ωίδιο είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Erysiphe cruciferarum στο μπρόκολο και μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή, καθώς οδηγεί σε σημαντικές απώλειες παραγωγής. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν χλωρωτικές κηλίδες εμφανείς στην επιφάνεια των φύλλων. Υπό βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, στην ανώτερη πλευρά του φυλλώματος αναπτύσσεται ένα λευκο-γκρι στρώμα που μοιάζει με αλεύρι, και είναι η επάνθιση του μύκητα. 

Αλτερνάρια

Η αλτερνάρια είναι μια σοβαρή ασθένεια που ευνοείται από τις αυξημένες συνθήκες υγρασίας του εδάφους. Ο μύκητας Alternaria brassicae προκαλεί την ασθένεια στο μπρόκολο. Το παθογόνο μολύνει όλα τα μέρη του φυτού πάνω από το έδαφος. Η υπερβολική άρδευση επιταχύνει τον κύκλο της νόσου.

Σε αρκετές περιπτώσεις προσβολής από πιερίδα ή αφίδες, συνίσταται -κατόπιν συζήτησης με τον τοπικό αδειούχο γεωπόνο- ο ψεκασμός με Bacillus thuringiensis (Bt). Υπάρχουν πολλά σκευάσματα στην αγορά, τα οποία είναι οικονομικά. Από την άλλη πλευρά, σε περιπτώσεις προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες, μπορούμε να συζητήσουμε με τον γεωπόνο για τον ψεκασμό της καλλιέργειας με ένα χαλκούχο σκεύασμα. Τέλος, στην προσβολή από ωίδιο, συνίσταται ο προσεκτικός ψεκασμός με θειούχα σκευάσματα, αλλά μόνο κατόπιν συζήτησης με τον τοπικό μας γεωπόνο, ο οποίος επιβλέπει την καλλιέργεια και είναι σε θέση να μας δώσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις. 

Για όσους καλλιεργητές δε μπορούν να βρουν για τον ψεκασμό μεγάλες δεξαμενές οι οποίες μεταφέρονται εντός του αγρού πάνω σε τρακτέρ, υπάρχουν ψεκαστήρες πλάτης οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ψεκάσετε εύκολα και αποτελεσματικά το χωράφι. Ο ψεκαστήρας STIHL SG 71 είναι μια πολύ καλή επιλογή για αυτές τις εργασίες. Ο μοχλός της αντλίας στερεώνεται δεξιά ή αριστερά εξασφαλίζοντας υψηλή άνεση χειρισμού, με δυνατότητα ρύθμισης του πλάτους και του μήκους. Διαθέτει ποιοτικές ζώνες και ανατομικό μαξιλάρι πλάτης για υψηλή άνεση στη μεταφορά. Εναλλακτικά, ο ισχυρός ψεκαστήρας SR 450 είναι κατάλληλος για διασπορά υγρών φαρμάκων φυτοπροστασίας σε μεγάλες εκτάσεις. Με εξοπλισμό υψηλής άνεσης, επιτρέπει αποδοτική και ξεκούραστη εργασία. Διαθέτει επιπλέον μηχανισμό μετατροπής 2-σε-1 που επιτρέπει επίσης χρήση για διασπορά σκόνης και κόκκων σε καλλιέργειες μεγάλης έκτασης. Το δοχείο με μεγάλη χωρητικότητα 14 λίτρων επιτρέπει να εργαστούμε για αρκετή ώρα χωρίς να χρειάζεται συμπλήρωση. Το γέμισμα γίνεται γρήγορα και καθαρά, χάρη στο μεγάλο στόμιο πλήρωσης. Οι απώλειες περιορίζονται στο ελάχιστο και το δοχείο καθαρίζεται εύκολα.

Προστασία και Ασφάλεια κατά την εφαρμογή ψεκασμών. 

Αν και τα φυσικά ορυκτά (όπως ο χαλκός) θεωρούνται ασφαλή, εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο όταν εμφανίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την προστασία του δέρματος και των ματιών μας κατά τους ψεκασμούς αυτούς. Η εταιρία STIHL διαθέτει στη γκάμα των προϊόντων της όλα τα προϊόντα ατομικής προστασίας, όπως προστατευτικά γυαλιά, ασπίδες προσώπου και γάντια ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε ατυχήματα.

Επίσης, διαβάζουμε πάντα την ετικέτα του προϊόντος και στη συνέχεια, μετράμε, ζυγίζουμε και εφαρμόζουμε προσεκτικά. Είναι αυτονόητο ότι αποφεύγουμε τον ψεκασμό σε μία ημέρα με έντονο αέρα, καθώς έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας δεν θα καταλήξει στο επιθυμητό σημείο.

Πηγή: wikifarmer